Shaarli

h/m wiki sitesinden

Shaarli, Internet'te gezindiğiniz ve kaydetmek istediğiniz "yer imleri"ni saklayan bir uygulamadır. Shaarli'ye kaydedebileceğiniz yer imlerini başkalarıyla paylaşabileceğiniz gibi, sadece kendinizin görüntüleyebileceği gizli bir ayar sekmesi de bulunur.

Tema Değişikliği

Shaarli'nin yüklü gelen "yeşil tema"sını değiştirmek isterseniz, indireceğiniz tema klasörünü /usr/share/shaarli/tpl dizini altına kopyalayın. Kopyalama işlemi sonrasında uygulamanın ayarlar sekmesine gidip, yeni yüklediğiniz temayı seçin. Uygulama yüklediğiniz arayüzle kendini yenileyecektir.

Varsayılan Shaarli Teması

Shaarli kılavuzunda bu işlemle ilgili daha detaylı bilgi ve alternatif temalar bulabilirsiniz. Shaarli Material önerdiğim ve kullandığım bir temadır.

Shaarli Material Teması

İpuçları

Etiketleme
Shaarli’de sonradan ziyaret etmek istediğiniz web sayfalarının linklerini saklayabileceğiniz gibi, notlarınızı da tutabilirsiniz. Shaarli’de kendi düzenimi kurmak için tek yapmam gereken, bir “tag” (etiket) düzeni yaratmak oldu.

Şöyle ki, notlarımın hepsinin başına “notes_” ekledim (notes_alisveris, notes_okunacaklar, notes_yapılacaklar vs.), web sayfalarımı ise konularına göre tagledim (server_xmpp, server_pleroma vs.) şeklinde. Bu iki yöntem genel tasnif için çok başarılı çalışıyor.

Ana Sayfa Olarak Düzenleme
İyi bir etiketleme düzeni yaratırsanız, Shaarli'yi tarayıcınızda "bookmark" işlevi gören ve sıklıkla ziyaret ettiğiniz web sitelerine yönlendirilebileceğiniz bir "anasayfa" olarak kullanabilirsiniz.

Yedekleme

Shaarli verilerinizi ayrı bir veritabanında tutmaz. Bunun yerine, tüm bilgileriniz tek bir .html içerisinde saklanır. Ara ara ayarlar sekmesinden verilerinizin dışa aktarımını sağlayıp yedek almanızda fayda var.